En varning för de härdade fetterna
Jag är ganska väl insatt i vad som är nyttig kost och vad som är dåligt för kroppen. Det som tydligt är en av de största hälsoriskerna när det gäller maten är de härdade fetterna. De används bland annat för att öka hållbarheten på produkter, och finns i ett skrämmande stort antal livsmedelsprodukter.
De härdade fetterna ger upphov till bland annat inflammation i kroppen och bukfetma, och ökar risken för diabetes, cancer och hjärt- & kärlsjukdomar m.m. Det kan även föras över från mamman till fostret.
Jag för min del vill inte äta mat som förstör min kropp, och som kan ge mig sjukdomar och kanske till och med ett kortare liv. Det är helt enkelt inte värt att äta de där goda chipsen om jag ser till konsekvenserna av det. Men det är långt ifrån alla som väljer bort de skadliga produkterna, för det är så lätt att blunda för problemen. Det är ju inget man märker av direkt. Kroppen gör det men problemen kommer "upp till ytan" först efter ett tag. Då går det ofta inte ens att göra en koppling till varför problemet egentligen uppstod.
Dessutom så försöker många företag att vilseleda konsumenterna, och det är tyvärr lätt att luras. Jag önskar att jag inte behövde läsa innehållsförteckningen på precis allt jag handlar, men när det till och med finns härdade fetter i Russin (!) så är det ju ett måste att läsa för att inte, i god tro, handla skräp...
Det här är inget nytt och det har skrivits om det många gånger tidigare. Jag känner ändå att det knappast kan vara dumt att ta upp det ännu en gång, och hoppas att en tanke väcks hos er. Fakta kan ni söka efter för det är väldigt lätt att hitta. Eller så nöjer ni er med att veta om de stora riskerna och kanske åtminstone minskar på de skadliga produkterna. Här har ni fått en påminnelse.